Zgodnie ze wskazówkami dietetyków dzieci z POJ pod kierunkiem pani pedagog Elżbiety Kiljanek przygotowały pyszne i zdrowe danie z kwaszonej kapusty i rybki. Warsztaty tym ważniejsze, że potrawy przygotowane poprawiają zdolności umysłowe i pamięć u wykonawców.
Przepis na czerwoną pastę z makrelki
SKLADNIKI: 1 tłuściutka makrelka, 2 jajka ugotowane na super twardo, 1 mała cebulka, 1 łyżka (taką, którą jesz zupę) majonezu, 1łyżka (taką, którą jesz zupę) ulubionego ketchupu, sałata, kilka pomidorków koktajlowych, serek typu Almette, bagietka (byłaby najlepsza, ale jeżeli lubicie inne pieczywo, możecie użyć właśnie tego)
TERAZ ZABIERAMY SIĘ DO PRACY:
– aby obrać makrelkę z ości, poproście dorosłego, – jajko pokrojone w kosteczkę rozgniatamy z makrelką na gładką masę – kremową,– dodajemy pokrojoną super drobniutką kosteczkę cebulkę, – do całej masy dokładamy majonez i ketchup … wszystko mieszamy, mieszamy. Bagietkę kroimy po skosie w kromeczki. Dorosły wkłada je do piekarnika i robi z nich grzaneczki. Na talerz wykładamy przestudzone grzanki, smarujemy cieniutko serkiem, nakładamy pastę, na górę poszarpaną sałatę i kawałeczki pomidorków. Jeżeli lubicie, posypcie kanapki drobno zmielonym kolorowym pieprzem.
Przepis na biała pastę z makrelki SKLADNIKI: 1 tłuściutka makrelka, 2 jajka ugotowane na super twardo, 1 mała cebulka, 4 łyżki (taką, którą jesz zupę) majonezu, sałata, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek lub inne zielone ziółko, serek typu Almette, bagietka (byłaby najlepsza, ale jeżeli lubicie inne pieczywo, możecie użyć właśnie tego)
TERAZ ZABIERAMY SIĘ DO PRACY: -aby obrać makrelkę z ości, poproście dorosłego – jajko pokrojone w kosteczkę rozgniatamy z makrelkę na gładką masę – kremową